Friday, April 1, 2016

ljutkasti krompir fašir ili aloo tikki



Fašir je reč mog detinjstva. Nisam sigurna koliko je književno ispravna, ali u mom svemiru postoji oduvek, znači mnogo, miriše divno i ima savršen ukus kako samo može imati jelo iz mamine kuhinje.
 -Šta ćemo za ručak? - Da napraviš fašir? - dijalog koji smo mama i ja vodile i dugo posle mog detinjstva, kad bih joj dovodila neku od unuka pre nego bih krenula na posao. To bi značilo da će za ručak biti njene faširane šnicle, čiji recept još uvek ne znam - sram me bilo, i neko varivo od povrća. I značilo bi da ću jedva čekati da se vratim sa posla da bih jela fašir.







Danas je nama trima dan bez mesa, drugi dan četvorodnevnog ciklusa un-dijete, skuvala sam čorbu od boranije... a nešto bih još spremila ... Naiđoh na ovaj recept od krompira i nazvah ga već kako ga nazvah, u ime svih faširanih šnicli u kojima smo uživale...


Originalno se recept zove aloo tikki, tako bi neki Pakistanac, čije je ovo nacionalno jelo,  nazvao krompir fašir, ono što je Amerikanac - Mike sa bloga The Iron You, sa kog sam skinula recept nazvao spicy potato cakes


Petak uveče, kraj radne nedelje, poziv od prijateljice čija je sestra u bolnici; jedno razočarenje posle godinu dana truda jedne od mojih milica; umor; sećanja na razgovor o učenici koja ponovo mora da operiše kolena... tumor, osećanja i misli oko toga puno, pustila sam Prešlicavanje - sila pesama o domu, eh gde me nađe. Jedan polagani ples po kuhinji, malo začina, nekoliko krompira i jedan luk... i ispade gozba uz graju i smeh, prepričavanje nečijih trambolina i rođendana po periferiji grada... pa razlaz - svako u svoj kutak i zanimaciju, jedino mačka šnjura među nama... zapravo puno toga za prolećno veče u kući pred vikend...









Potrebni sastojci za dvadesetak fašira:



  • 800 g kuvanog krompira
  • jedan luk
  • 2 kašikice mlevenog kima
  • 1 kašikica mlevene ljute paprike
  • 2 kašikice mlevenog đumbira
  • 4 kašike seckanog peršunovog lista ili korijandera ako imate
  • 3 kašikice morske soli
  • 4 kašike ulja




Krompir skuvati, ohladiti, oljuštiti i narendati.

Pomešati ga sa svim začinima.

Zahvatati oko dve pune kašike ove mešavine i praviti kolačiće, koje treba staviti u frižider na pola sata da se malo stvrdnu.

Uhrejati ulje u velikom nelepljivom tiganju na srednje jaku vatru i na njemu peći faširčiće sa obe strane dok im površina ne bude zlatkasta i hrskava.




Jele smo ga sa Jeleninim slatkastim kečapom, bilo je izvrsno.






No comments:

Post a Comment