Saturday, February 25, 2017

čokoladasti 'ne talasaj' kuglof


Hitno je potreban jedan kolač za žurku pubertetlija izuzetno probirljivog ukusa - što znači da ne talasam sa sastojcima - ne dolaze u obzir čudni začini (čitaj: bilo koji); nipošto bundeva; ne daj bože nekog povrća; a ni sir, nikako, jer ko je, za ime sveta, (sa ove strane Save) čuo za kolače sa sirom. Orasi? NE! Suvo voće? Mama!!?! Shvatili ste zadatak?



Da vidimo, onaj Cake Keepers Cakes kuvar koji je prepun kolača čiji ukusi nisu obični, a ja se zainatila da ću napraviti sve do jednog, nekada, jednom... ima li možda... IMA! Sve je sasvim obično, dosadnjikavo zapravo - samo se doda malo slatke pavlake, koja ovaj put može da prođe. Prava stvar za današnju žurku. De gustibus non disputandum est, složićemo se, zar ne?





Potrebni sastojci:

  • 6 kašika kakao praha
  • četvrt šolje slatke pavlake (60 ml)
  • šolja brašna, plus još dve kašike
  • četvrt kašikice sode bikarbone
  • četvrt kašikice soli
  • pola šolje neslanog putera (115 g)
  • šolja i po šećera (300 g)
  • 3 velika jajeta
  • kašikica ekstrakta od vanile



Rernu zagrejati na 175°C.

Kakao prosejati kroz gustu cetku u neku vatrostalnu zdelu. Slatku pavlaku staviti u mikrotalasnu i zagrejati do same granice ključanja. Tako zagrejanu pavlaku preliti preko kakaoa i mešati da se dobije gusta pasta. Ostaviti da se ohladi.

Promešati brašno, sodu bikarbonu i so.

Puter i šećer miksati dok ne bude 'fluffy', za šta je potrebno oko 3 minuta, pa u to umutiti kakao pastu.

Smanjiti brzinu mućenja na osrednju, pa umiksati jaja i na kraju dodati vanilu.

Smanjiti mikser na najmanje, pa pomalo dodavati brašno. Kad se svo brašno doda, miksati srednjom brzinom oko pola minuta.

OBAVEZNO probajte ovu smesu. Nestvarno je ukusna (ili sam prosto bila baš gladna dok sam pravila ovaj kolač, a nisam...)

Izliti u kalup i peći oko sat vremena. Proveriti pred kraj čačkalicom, je li gotovo. Ostaviti, po vađenju iz rerne, da se hladi u kalupu nekoliko minuta, pa izvrnuti na rešetku da se potpuno ohladi.



Izvrsno miriše dok se peče, a ukus je istinski dobar, čak neočekivano - s obzirom na sasvim običan - netalasavi izbor sastojaka.






No comments:

Post a Comment